Connect with us

Szlovénia

SZLOVÉN BANKBOTRÁNY: Mickey egér és Anna Karenina is kapott az iráni pénzből

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A napokban fél Magyarországnak bizonyítania kell, hogy nem pénzel terroristákat. Az Európai Tanács tavaly decemberben fogalmazta meg a bankok megerősített felügyeletére vonatkozó álláspontját, és ennek alapján folyik most az információgyűjtés a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatban. Tehát ez egy uniós intézkedés, amelynek előkészítésével egy időben robbant ki a botrány, hogy 2010 körül az irániak 1 milliárd dollárt mostak tisztára Szlovénián keresztül.

A “balkáni abszurd” felülmúlhatatlan, mert a Balkánon semmi sem történhet úgy, hogy ne legyen benne egy kis abszurd. Ehhez csak egy apró adalék, hogy 2008 és 2010 között Szlovéniából állítólag pénzt utaltak ki Mickey egérnek, Donald Kacsának és Anna Kareninának is. Az utóbbiról mindannyian tudjuk, hogy katonatisztbe volt szerelmes, de a vonat alá vetette magát, ezért posztumusz kapta az utalásokat.

Az Interpol is kereste

Az Euractiv beszámolója szerint a szlovéniai pénzmosás az iráni-brit kettős állampolgárságú Iraj Farrokhzadeh nevéhez ködődik, aki 2008 decemberében folyószámlát nyitotta a szlovén állami tulajdonban lévő Nova Ljubljanska Bankában a Farrokh Ltd. számára. A furcsa nevű cég tulajdonosa azután tűnt fel Szlovéniában, miután a svájci hatóságok – egyelőre ismeretlen okokból – zárolták a három kulcsos UBS-ben lévő számláit.

– Az említett iráni férfit 2006-tól körözte az Interpol, de azidőtájt ez nem tűnt fel senkinek – sem Svájcban, sem Szlovéniában.

A Farrokh Ltd. az Iráni Export Fejlesztési Bank számára mosta tisztára a pénzt, amely akkor már fekete listán volt az iráni atomprogramban játszott szerepe és az iráni védelmi minisztériumhoz kötődő cégekkel fenntartott kapcsolatai miatt.

A Farrokh Ltd. elhúzott

A szlovén sajtó 2017 nyarán számolt be arról, hogy a szlovén Nova Ljubljanska Bankában tisztára mosott pénzt 30 ezer utalás során majdnem tízezer amerikai, kanadai, európai és orosz számlára küldték ki, így utaltak olyan kiemelten fontos közszereplőknek is, mint például Mickey egér.

– Egy uniós parlamenti beszámoló szerint a pénzmosásra először a francia és magyar hatóságok figyelmeztették a szlovénokat.

A szlovén központi bank végül 2010 decemberében elrendelte, hogy tiltsák be a tranzakciókat, ám ezt a rendeletet a Nova Ljubljanska Bankának kilenc nap alatt sikerült végrehajtania. Ennyi idő pedig elég volt Farrokhzadehnek, hogy a Farrokh Kft. összes pénzével elhúzzon az orosz bankokhoz.

Mickey egér és az iráni atombomba
Amerikai és uniós állítások szerint a botrány közvetlen veszélyt jelentett a globális biztonságra, mert Irán a Szlovéniában tisztára mosott pénzt a következő célokra használta fel:

  • – az atombomba előállításához szükséges alapanyagok beszerzése
  • – a vegyi fegyverekhez szükséges komponensek megvásárlása
  • – ezeknek az üzleteknek a lebonyolításában résztvevő ügynökök megfizetése
  • – az uniós és amerikai atomerőművekbe, valamint a biztonsági és védelmi intézményekbe bejutó kémek pénzelése

A pénzmosás két évig tartott. Ez túl hosszú idő ahhoz, hogy egy ekkora horderejű ügy ne derüljön ki, ha csak ez nem áll valakinek az érdekében. Janez Janša ellenzéki Szlovén Demokrata Pártja (SDS) 2017-ben készített egy listát, amely szerint a pénzmosásról a fél kormány és az egész rendőri vezetés tudott, amiért mindannyijukat személyi és politikai felelősség terheli. A szlovén kormányt a pénzmosás idején a szociáldemokrata Borut Pahor vezette, aki ma Szlovénia elnöke.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava