Connect with us

Bulgária

KOSZOVÓ-HÁROMSZÖG: Éles szóváltás Szerbia és Bulgária között Koszovó miatt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dacic borisov
A cikk meghallgatása

A Bermuda-háromszög rejtélyéről már számtalan tudományos és ezoterikus magyarázat látott napvilágot. A Bermuda-háromszög Floridától nyugatra fekszik. Az évszázadok során több neve is volt: “a végzet tengere”, “az atlanti temető”, “az ördög háromszöge”. Ilyen háromszög a “balkáni népek tengerében” Koszovó, ahol a józanész tűnik el jóformán már akkor is, ha csak a nevét kiejtik. Koszovó az “ördög háromszöge” a Balkánon.

Diplomáciai csörte

A bolgár kormányfő a szerbek lelkébe gázolt egy kicsit, majd néhányat visszalépett.

Bojko Boriszov szerint az uniós külügyi főképviselői posztra esélyes Josep Borellnek nem a spanyol álláspontot kell képviselnie Koszovóval kapcsolatban, hanem az Európai Unió állásfoglalását.

– Amiről nem igazán lehet tudni, hogy pontosan mi is – de jól hangzik.

Az Európai Parlament legutóbb tavaly november végén foglalkozott Koszovó kérdésével, de nem került közelebb a Koszovó-háromszög rejtélyének megoldásához.

A 393 szavazattal, 139 ellenszavazat és 71 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás felszólította az eddig “különcködő” öt uniós tagállamot, hogy ismerje el Koszovót, amivel a többségi vélemény szerint hozzájárulnának a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok rendezéséhez.

Mind az öt országnak – Romániának, Spanyolországnak, Szlovákiának, Görögországnak és Ciprusnak – jó oka van az elismerés elutasítására, de az egy másik történet.

Tehát nem pontosan világos, hogy mi is az egységes uniós álláspont Koszovó ügyében, az viszont biztosan nem az, amit Spanyolország Koszovóval szemben képvisel.

Prosztó reagálás

A szerb külügyminiszter már akkor sem volt a szofisztikált megfogalmazás híve, amikor 1992 és 2000 között a Koszovót legázoló Slobodan Milošević pártjának szóvivőjeként osztotta az észt.

Most sem diplomáciai érzékről tett tanúbizonyságot, amikor rendre utasította a bolgár miniszterelnököt.

Ivica Dačić szerint az “uniós álláspont nem az, hogy Koszovó független”.

– Bojko, tartsd tiszteletben az Európai Unió álláspontját, ne pedig Borellt leckéztesd! Mire hasonlít ez? Ez szemtelenség. Leginkább a képmutatás idegesít, elegem van már ebből. Arról már ne is beszéljünk, hogy (Boriszov) kitüntetést kapott tőlünk

– mondta a felháborodott szerb külügyminiszter.

A vita valójában a talán nem is létező uniós álláspontnak az eltérő értelmezése körül alakult ki.

– A lényeg az, hogy egyesek jól behergelték magukat az ügybe.

A szerb külügyminisztert az is idegesíthette, hogy Ramush Haradinaj azonnal köszönetet mondott Bojko Boriszovnak a Koszovóval kapcsolatos “elvszerű bolgár magatartásáért”.

A koszovói miniszterelnök szerint az Európai Unió nem teljes a Nyugat- Balkán országai nélkül, amelyek csatlakozásának egyik feltétele Koszovó függetlenségének elismerése.

Koszovó az ördög háromszöge

A Koszovóban élő albánok és szerbek már annyi bűnt elkövettek egymás ellen, hogy az elegendő lenne egy újabb százéves háború kirobbantásához, ezúttal a Balkánon.

Ezért nem is csoda, hogy a válságot nem lehet tíz év alatt megoldani, főleg nem úgy, hogy az érintettek realitásérzéke alulról közelít a nullához.

Az indulatokat ezúttal a szerb elnök igyekezett megfékezni, majd csatlakozott hozzá a bolgár miniszterelnök is – miután a buzgó külügyminiszterek beszólították a másik ország nagykövetét.

Bolgár-szerb testvériség

Aleksandar Vučić szerint mindössze “ideiglenes félreértésről van szó” Szerbia és Bulgária között. A két ország jó viszonyt ápol, az egyedüli eltérés az, hogy Bulgária elismerte Koszovót, Szerbia pedig nem.

Vučić hozzátette, hogy a jó viszony helyreállításáról tárgyal a bolgár miniszterelnökkel, amikor hamarosan találkozik vele.

Békülékeny hangot ütött meg Bojko Boriszov is, aki megtiltotta Ekaterina Zakharieva külügyminiszternek, hogy élesen reagáljon a szerb külügyminiszter kijelentésére.

– Bojko Boriszov hozzátette: tisztában van azzal, hogy “Koszovó fájó pont Szerbia számára”.

A bolgár miniszterelnök szerint a Belgrád és Priština közötti kiegyezés nélkül a térségnek nincs perspektívája, ezért Szófia kész segíteni szerb testvéreinek.

Ez a vihar elült

Ez a vihar elült a Koszovó-háromszögben, miután a szerb külügyminiszter is diplomatikusabban kezdett hozzáállni a kérdéshez, bár álláspontját nem módosította.

Ráadásul megjegyezte, hogy a kérdésben pontosan kellene fogalmazni, mert

-ezúttal nem a halászati kvótákról vagy a szerb sajt minőségéről van szó az Európai Unióval folytatott megbeszélések során, hanem Szerbia területi integritásáról.

A bolgár-szerb szóváltás lecsendülésével párhuzamosan újabb vihar van kialakulóban, Szarajevóban ugyanis Koszovó és Albánia nélkül kezdődött el a Délkelet-európai Együttműködési Folyamat közgyűlése.

Értelem vagy érzelem
brnabic borisov smallAna Brnabić szerb miniszterelnök a Délkelet-európai Együttműködési Folyamat szarajevói konferenciáján találkozott Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel, és tisztázta a két ország közötti nézeteltérést. – Pontot tettünk az ügy végére – nyilatkozta a szerb miniszterelnök. Brnabić hozzátette, hogy semmi szükség a feszültség fenntartására és elhúzódására, hiszen a két országnak sok közös projektje van. Bojko Boriszov úgy fogalmazott, hogy az “értelem győzedelmeskedik az érzelmek felett”, ami mindenekelőtt a kétoldalú kapcsolatok szempontjából fontos.

Az újabb vihar

Hashim Thaci koszovói elnök szerint országát nem egyenlő partnerként kívánták kezelni a találkozón, ezért nem vesz részt az eseményen. Albánia szolidaritást vállalt az albán többségű Koszovóval.

A koszovói (albán) vezetők azt kifogásolták, hogy a szervezők Koszovót nem tekintették független államnak, ami jogi szempontból furcsa is lett volna, mert Bosznia- Hercegovina sem ismeri el Koszovó függetlenségét, nyilván a boszniai szerbek ellenkezése miatt.

A háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnöke szerint viszont nem jogos az albánok felháborodása.

Milorad Dodik úgy vélte, hogy Koszovót olyan formában hívták meg, ahogyan más nemzetközi eseményekre is, vagyis lábjegyzetben közölték rendezetlen státusát, fennálló vitáját Szerbiával és függetlenségének egyoldalú kikiáltását.

– Aligha kétséges, hogy a balkáni népek közötti folyamatos torzsalkodások miatt lesznek még bőven viharok Koszovó körül.

Ennek megjósolásához sem tudósokra, sem ezoterikus szakértőkre nincs szükség.

És akkor a nagyhatalmi játszmákról még nem is beszéltünk, pedig azok erősen árnyalják a helyzetet “az ördög balkáni háromszögével” kapcsolatban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina
English3 hét telt el azóta

Jánosík in Bosnia, more precisely in Herzegovina

TartalomjegyzékDiplomáciai csörteProsztó reagálásKoszovó az ördög háromszögeBolgár-szerb testvériségEz a vihar elültAz újabb vihar A cikk meghallgatása The great mountain robber, the...

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English1 hónap telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékDiplomáciai csörteProsztó reagálásKoszovó az ördög háromszögeBolgár-szerb testvériségEz a vihar elültAz újabb vihar A cikk meghallgatása Marko Đurić, who previously served...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English2 hónap telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékDiplomáciai csörteProsztó reagálásKoszovó az ördög háromszögeBolgár-szerb testvériségEz a vihar elültAz újabb vihar A cikk meghallgatása Even the Croatians couldn’t resist...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English2 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékDiplomáciai csörteProsztó reagálásKoszovó az ördög háromszögeBolgár-szerb testvériségEz a vihar elültAz újabb vihar A cikk meghallgatása The Serbian government has made...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English2 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékDiplomáciai csörteProsztó reagálásKoszovó az ördög háromszögeBolgár-szerb testvériségEz a vihar elültAz újabb vihar A cikk meghallgatása In recent days, there has...

Egy hét legjava