Connect with us

Horvátország

TÖRTÉNELMI TÉRKÉPEK: A szlovénok után a horvátok is fenyegetve érzik magukat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

romai birodalom
A cikk meghallgatása

Szlovéniát követően Horvátországban is idegesek lettek attól, hogy a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetközi Kommunikációs Irodája által működtetett About Hungary weboldalon, és az ugyanezt a nevet viselő Twitter-oldalon megjelent a trianoni diktátummal kapcsolatos térkép. A horvátok szerint elfogadhatatlan olyan törekvések népszerűsítése, amelyek a múltban sikertelennek bizonyultak. Korábban a szlovén kormányfő arról beszélt, hogy hazája szomszédságában felütötte a fejét a nácizmus és a fasizmus.

Némi késéssel a horvátok is reagáltak Trianon felemlegetésére. Az esettel kapcsolatban a horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium fejezte ki nemtetszését. Az említett minisztérium az egyik horvát hírportál megkeresésére úgy reagált, hogy Horvátország számára elfogadhatatlan a “horvát földek hamis történelmi kontextusban” történő bemutatása.

– A horvát külügy elutasítja azoknak az “aspirációknak a promotálását”, amelyek a múltban sikertelennek bizonyultak.

Ferdítés vagy nem ferdítés?
trianonA horvát lap értesülése szerint a horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium a fénykép – illetve az 1921-ből származó karikatúra – közzétételét követően kapcsolatba lépett a magyar féllel. A horvátok rámutatak arra, hogy elfogadhatatlan Horvátország egyes területeinek ily módon történő megjelenítése, mert feltételezhető, hogy Magyarország területéről van szó, amelyet a Trianoni Békeszerződéssel vettek el. A horvát külügy szerint ez a “történelmi tények teljes elferdítése”.

Nincs területi igény

A horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium tájékoztatása szerint Magyarország arról biztosította Horvátországot, hogy nincsenek semmiféle területi pretenziók Horvátország irányában. Magyar részről arra is utaltak, hogy a vitatott (tér)képet a történelmi eseménynek számító Trianoni Békeszerződés aláírásával kapcsolatos megemlékezés alkalmából tették közzé.

A trianoni térképpel kapcsolatos horvát álláspont (egyelőre) nem jelent meg a horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium honlapján, a “Nagy Olaszország” térképre viszont már reagáltak a horvátok. A zágrábi külügyi tárca közleményében a leghatározottabban elítélte az olasz térkép közzétételét. A zágrábi kormány véleménye szerint “egy helyi tanácsnok irredenta megnyilvánulásai nem járulnak hozzá a jószomszédi kapcsolatok további erősítéséhez”.

A Nagy Olaszország
nagy olaszorszag nostra italiaA Nagy Olaszország térképet Lorenzo Giorgi, a trieszti városi tanács tagja a Facebookon tette közzé, fölé pedig azt írta, hogy “A mi Olaszországunk”. Az ürügyet az olasz köztársaság június 2-i nemzeti ünnepe (Festa della Repubblica) szolgálta. Lorenzo Giorgi Silvio Berlusconi pártjának a
Szabadság Népének (korábban Forza Italia) a tagja. A tanácsnok ezzel azonban nem saját pártjának véleményét népszerűsítette, hiszen az Olasz Irredenta Mozgalom 2012. március 17-i keltezésű bejegyzését osztotta meg a Facebookon. “Semmi nem tekinthető megkötöttnek, amíg az nem igazságszolgáltatással zárul” – olvasható az Olasz Irredenta Mozgalom véleménye a Nagy Olaszország térképe alatt.

A Szabadság Népétől sem lehet túlzottan távoli a vélemény, amelyet az olasz irredenták képviselnek. Antonio Tajani, az Európai Parlament (volt) elnöke egy nemrégi beszédében éltette egyebek között Triesztet, az olasz Isztriát és az olasz Dalmáciát. Tajani szintén a Szabadság Népének a tagja.

Jövőre lesz a századik

A két térkép megjelenésének egybeesése csak fokozhatta a fenyegetettség érzését a szlovénokban és a horvátokban. Idén június 4-én volt a Trianoni Békeszerződés aláírásának 99. évfordulója, és jövőre lesz a századik. Ez a dátum jövőre minden bizonnyal még hevesebb érzelmeket vált ki határon innen és határon túl – valószínűleg az érintett (félig) balkáni országokban is.

Vajon milyen érzéseket váltana ki a térségben a Római Birodalom Jézus idejéből származó térképének közzététele, milyen területi igények merülnének fel, és azok kinek lehetnének tulajdoníthatók?

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava